Iensairauksien hoito

Parodontologinen hoito klinikallamme Turussa

Pitkittynyt ientulehdus voi johtaa hampaan kiinnityskudossairauteen, mutta meidän hoidollamme se on mahdollista pysäyttää.

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus on yleinen vaiva, joka johtuu pitkään jatkuneesta ientulehduksesta. Ientulehdus taas saa alkunsa, kun ienrajaan ja hampaiden väleihin kertyy hammaskiveä, jota ei puhdisteta. Ajan myötä hammaskivi alkaa tuhota hampaan luuhun kiinnittävää kudosta ja hampaat voivat alkaa heilua ja irrota. Lisäksi parodontiitilla on yhteys sydän- ja aivoinfarktiin sekä diabetekseen.

Hampaiden kotihoidolla on tärkeä rooli ientulehduksen ja parodontiitin ehkäisyssä, mutta myös säännöllistä hammastarkastusta tarvitaan. Vain hammaslääkäri voi todeta parodontiitin ja suunnitella parodontologisen hoidon tavalla, joka voi pysäyttää sairauden etenemisen. 

Jos sinulla on ientulehduksen oireita (kuten verenvuoto ikenistä, paha haju tai maku suussa), varaa aika hammastarkastukseen meille Turun Kupittaalle. Saamme hoidettua suusi terveyden varmasti kuntoon, oli lähtötilanteesi mikä tahansa. 

Varaa aika » Soita 020 144 3800 »

Tietoa parodontiitista

Mistä tietää, että on parodontiitti?

Parodontiitti ei välttämättä oireile heti, ja usein sairaus kehittyykin hiljalleen, jopa potilaan huomaamatta.

Sen oireet ovat ientulehduksen kaltaisia eli hampaita harjatessa ikenet tuntuvat aroilta ja harjatessa saattaa esiintyy verenvuotoa. Ikenet voivat myös punoittaa, ja pahanhajuinen hengitys sekä epämiellyttävä maku suussa voivat kieliä nekin tulehduksesta.

Kun hampaat alkavat heilua tai niiden asento alkaa muuttua, on kyseessä hyvin todennäköisesti ientulehduksesta edennyt parodontiitti. 

Miten pysäyttää parodontiitti?

Hoitamalla ientulehduksen hyvissä ajoin. Hampaiden kotihoidon lisäksi on tärkeää käydä säännöllisissä hammastarkastuksissa, joissa mahdollinen identulehdus ja paradontiitti voidaan todeta ja hampaat puhdistaa ammattilaisten toimesta. 

Parodontiittia ei näe itse, vaan se todetaan hammaslääkärin tekemällä ientaskumittauksella. Röntgenkuvaus taas selvittää, onko hammasta ympäröivässä leukaluussa luukatoa. Sitten hampaat puhdistetaan (vaihtoehtoina ultraääni tai käsi-instrumentit). Jatkokäynnillä tutkitaan ientaskujen tilanne ja arvioidaan ylläpitohoidon tarve. 

Jos parodontiittia ei voida pysäyttää eli hampaalla ei ole enää riittävää luutukea, voidaan hammas joutua poistamaan. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelätä tai miettiä etukäteen – meillä von Dentsissä on ratkaisut, joilla hampaat saadaan sekä toiminnaltaan että esteettiseltä ilmeeltään kuntoon. Lue esimerkiksi hammasimplanteista.

Parodontiitin hoito kotikonstein

Onnistunut parodontologinen hoito vaatii aktiivista kotihoitoa. Jotta parodontiitti ei uusiudu tai alun alkaenkaan pääse kehittymään, muista pestä hampaat aamuisin ja iltaisin fluorihammastahnalla sekä puhdistaa hammasvälit säännöllisesti hammaslangalla ja/tai hammasväliharjalla. 

Hammaslääkärillämme selviää, mikä suusi tilanne on, ja hoito voidaan suunnitella juuri sinulle sopivaksi. Hammaslääkäri myös antaa oikeat neuvot suun kotihoitoon. 

Nettiajanvaraus Ajanvaraus 020 144 3800