Ajankohtaista

Purentalihashieronta

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD) ovat yleisiä. Nimityksellä tarkoitetaan leukanivelten, purentalihasten, hampaiston ja niihin tiiviisti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloja sekä toimintahäiriöitä. Ongelmat voivat olla lähtöisin lihaksista, nivelistä tai molemmista.

Lihasten jäykkyys ja alueen toimintahäiriöt voivat oireilla hyvin monin tavoin. Kipua tai särkyä voi tuntua leukanivelissä tai purentalihaksissa ohimoilla ja poskissa, mutta myös kasvoissa, leuoissa, korvissa tai hampaissa. Lihasten joustamattomuus voi aiheuttaa myös päänsärkyä. Leuat voivat olla väsyneet tai jäykät ja suun avaaminen rajoittunutta. On mahdollista, että lihakset ovat arat ja uuvuksissa. Oireistoon voivat kuulua lisäksi äänet leukanivelissä, kuten naksuminen ja rahina. Korvissa toimintahäiriöt voivat ilmetä säryn ohella tinnituksena tai lukkiutumisena. Oireet voivat tuntua vain toisella tai molemmilla puolilla päätä.

Lihasten jännittäminen on usein tiedostamatonta ja totuttu tapa

Oireilun takana voi olla monia vaikuttajia. Syyt voivat olla fysiologisia, psyykkisiä tai käyttäytymiseen liittyviä. Aiheuttajia ovat esimerkiksi narskuttelu tai voimakas pureminen, stressi tai jännittäminen sekä epätasapainoinen purenta. Myös pään ja niskan asento voi vaikuttaa purentalihasten kireyksiin, jos pää on esimerkiksi työntynyt eteen suhteessa hartioihin. Yhtenä vaikuttajana voi lisäksi olla nivelten yliliikkuvuus.

Lihasten jännittäminen on usein tiedostamatonta ja totuttu tapa, kuten jatkuva hampaiden yhteen pureminen. Purentaelimistön toimintahäiriöt voivat vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kipujen esiintymiseen koko kehon alueella ja ne voivat olla myös huonosti nukuttujen öiden taustalla.

Hieronnalla saadaan välittömiä parantavia vaikutuksia

Hieronnalla saadaan välittömiä parantavia vaikutuksia kipuihin ja lihasjännityksiin. Hoito on rentouttavaa ja yksinkertaista. Hieronnan vaikutus kohdistuu purentalihaksiin ja niiden jumeihin. Suuhygienistin toteuttamassa purentalihasten hieronnassa käsitellään lihakset poskilta ja ohimoilta sekä pieni purentalihas suun sisältä. Lihaksia hoidetaan hieromalla ja venyttelemällä. Myös niskan ja hartioiden kireitä lihaksia käsitellään. Hieronta ja venytykset virkistävät lihasten aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä helpottavat lihaskireyksiä. Lihakset pääsevät rentoutumaan ja niiden toiminta palautumaan normaaliksi. Näin oireetkin helpottavat.

Hoitotilanteessa tavoitteena on luoda rauhallinen, rentouttava tunnelma. Potilaan mukava asento on tärkeää, jotta hän pystyy rentoutumaan, rauhoittumaan ja hiljentymään. Hoitokäyntejä tulee yleensä akuutin tilanteen kohdalla useampia, tilanteen rauhoituttua hoitoa voidaan jatkaa harvemmin ylläpitokäynneillä.

Tiukkoja purentalihaksia voi hoitaa myös itse kotona. Tällöin lihaksia koitetaan saada rentoutumaan erilaisilla alaleuan liikeharjoituksilla ja lihasten venyttelyillä. Omahoito onkin tärkeä osa purentalihasten hoitoa sekä sen vaikuttavuutta ja siihen ohjeistetaan hierontahoitokäynnillä.

Koska hieronta kohdistuu vain lihaksiin, voidaan joskus tarvita myös moniammatillisempaa hoitoa, kuten hammaslääkärin apua tai fysioterapiaa.

Kirjoittanut: Mirkka Keloniemi

Nettiajanvaraus Ajanvaraus 020 144 3800